ανεξάρτητος Μικρή Αγγελία Χρυσή Έκδοση Eλευθερία Πρωινός Λογος

Πρόταση για πρότυπο λύκειο στα Γιάννενα

Πέμπτη, 22 Αύγουστος 2013

Την δημιουργία πρότυπου Λυκείου στον Δήμο Ιωαννιτών προτείνει προς το Δημοτικό Συμβούλιο η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, που συνεδρίασε το μεσημέρι της Τρίτης.

Στόχος είναι αφενός να καλυφθεί το «κενό» που υπάρχει, με δεδομένο πως στην πόλη λειτουργούν το 1ο και 2ο πρότυπα πειραματικά σχολεία της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας και το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο της Ζωσιμαίας Σχολής, αλλά παράλληλα να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο το νέο σχολικό κτήριο που αναγέρθηκε στην Ανατολή.

Το κτίριο αυτό πρόκειται να στεγάσει το 2ο Γυμνάσιο Ανατολής, όμως σύμφωνα με την πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Παρασκευή Τσίλη, το υφιστάμενο 1ο Γυμνάσιο Ανατολής συγκεντρώνει την προτίμηση του μαθητικού δυναμικού.
Αυτό προέκυψε από την διαβούλευση που έγινε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της εκπαίδευσης και τους συλλόγους γονέων.
«Αυτό σημαίνει ότι το κτίριο δεν θα αξιοποιηθεί σε όλη του την έκταση και την υποδομή, μιας και είναι ένα μεγάλο και σύγχρονο κτίριο και για το λόγο αυτό προτείναμε την ίδρυση και λειτουργία πρότυπου Λυκείου σε αυτό», σημείωσε η κ. Τσίλη.
Η πρόταση της Επιτροπής αναμένεται να συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και να αποσταλεί στο υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να εγκριθεί. Εφόσον δοθεί το «πράσινο φως», στόχος είναι να λειτουργήσει πρότυπο Λύκειο στα Γιάννενα την σχολική χρονιά 2014 – 2015.
Η κ. Τσίλη σημείωσε ότι ειδικά φέτος το ενδιαφέρον για τα πρότυπα σχολεία ήταν μεγάλο και από την πλευρά των οικογενειών και μαθητών και από την πλευρά των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στην αξιολόγηση για την πρόσληψή τους σε τέτοια σχολεία.
«Θεωρούμε ότι έτσι και θα καλύψουμε τις ανάγκες του μαθητικού δυναμικού που θέλει να μπει στην διαδικασία του πρότυπου σχολείου όπου η εισαγωγή γίνεται με εξετάσεις, αλλά και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας εκπαιδευτικού προσωπικού», ανέφερε.

Αίτημα για μετεγκατάσταση
του 9ου Λυκείου
Την ανάγκη μεταφοράς του 9ου Λυκείου που λειτουργεί στα Καρδαμίτσια, εξαιτίας του συνεχώς αυξανόμενου μαθητικού δυναμικού διαπίστωσε και φέτος η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας.
Το 9ο Λύκειο, που ξεκίνησε ως Λυκειακές τάξεις και έπειτα ιδρύθηκε ως ολοκληρωμένη σχολική μονάδα, συστεγάζεται με το 11ο Γυμνάσιο και τμήματα της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.
Η οικιστική επέκταση στην περιοχή έχει επιφέρει αύξηση των μαθητών τα τελευταία χρόνια και έτσι είτε θα πρέπει για την φετινή σχολική χρονιά να διαμορφωθούν πρόσθετες αίθουσες, είτε να μετεγκατασταθεί το λύκειο.
Η Επιτροπή έχει ήδη απευθύνει αίτημα στην Περιφέρεια Ηπείρου για την παραχώρηση των αιθουσών του πρώην Παλλαδίου, ιδιοκτησίας της Περιφέρειας, όπου σήμερα λειτουργεί το Kέντρο Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΔΔΑΥ) της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με την κ. Τσίλη υπάρχει συνεργασία με τον Περιφερειάρχη για το θέμα, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες. Σε κάθε περίπτωση, επειδή απαιτούνται παρεμβάσεις και στο κτίριο του Παλλαδίου, εφόσον παραχωρηθεί, και στο υφιστάμενο κτίριο, αν συνεχίσει εκεί την λειτουργία του το 9ο Λύκειο, θα ξεκινήσουν άμεσα οι απαιτούμενες εργασίες, ώστε να είναι όλα έτοιμα για τη νέα σχολική χρονιά.
Εργασίες, ούτως ή άλλως, βρίσκονται σε εξέλιξη σε πολλές σχολικές μονάδες, κυρίως σε εκείνες που στεγάζονται σε παλιά κτίρια που χρήζουν συντήρησης και αποκατάστασης.
Η κ. Τσίλη διαβεβαίωσε ότι υπάρχει συνεργασία με τους φορείς τις εκπαίδευσης και όλους τους εμπλεκόμενους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να παραδοθούν στους μαθητές λειτουργικά και ασφαλή σχολεία.

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΧΑΛΑΤΣΗ από την Ελευθερία

Προτεινόμενα από Ειδήσεις

Ικανοποίηση για τη μεγάλη τουριστική κίνηση του τριημέρου

Μεγάλη ροή επισκεπτών αναμένουν τα Γιάννενα το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου με την πληρότητα στις προσφερόμε...

Να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος του ΤΕΙ

Υποχρέωση των πολιτικών παραγόντων της Ηπείρου να ασκήσουν πίεση στο υπ. Παιδείας για την ενίσχυση με προσω...

Προβληματισμός για τα ανασφάλιστα οχήματα

Παρά την αρχική τάση για αύξηση των ασφαλιστηρίων συμβολαίων, τελευταία καταγράφονται ξανά πολλά περιστατικ...

Όταν η Ιόνια Οδός ανοίγει διεξόδους

Ανοίγει ο δρόμος… κυριολεκτικά προς τα Τζουμέρκα. Όπως ανακοινώθηκε χτες, υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Ηπ...

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ TWEETS