ανεξάρτητος ενημέρωση Μικρή Αγγελία Χρυσή Έκδοση Eλευθερία Πρωινός Λογος

«ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΩΡΑ»: Νέα κίνηση με στόχο να κατέλθει στις δημοτικές εκλογές

Παρασκευή, 31 Ιανουάριος 2014

Μία νέα αυτοδιοικητική κίνηση, με στόχο να κατέλθει στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, έκανε την παρουσία της το τελευταίο διάστημα και πραγματοποίησε το βράδυ της Τετάρτης την πρώτη ανοικτή εκδήλωση, με παρουσία δεκάδων συμπολιτών.

Πρόκειται για την Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών «Γιάννενα Τώρα» στην οποία συμμετέχουν άτομα από διάφορους επαγγελματικούς χώρους, η πλειοψηφία των οποίων ασχολείται μεν με τα κοινά, αλλά χωρίς να έχει διεκδικήσει ενεργό πολιτικό ρόλο.
Τα μέλη της Πρωτοβουλίας παρουσίασαν τις αρχές, καθώς και προτάσεις για την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών στο δήμο Ιωαννιτών, καθώς και τους άξονες ανάπτυξης.
Την εκδήλωση συντόνισε ο επιχειρηματίας Μιχάλης Φαρσαρώτας, ενώ το μέλος της Πρωτοβουλίας Κώστας Κυριαζής εξέφρασε την πρόθεση των μελών της κίνησης να συμμετέχει στις εκλογές του Μαΐου, αφού διερευνηθούν οι δυνατότητες για κάτι τέτοιο.
«Η πρωτοβουλία Γιάννενα Τώρα δημιουργήθηκε από ανησυχούντες πολίτες που δεν ανήκουν σε κάποιο συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα, αλλά θεωρούμε ότι κάτι πρέπει να κάνουμε για να αλλάξουμε την πόλη μας. Αυτή είναι η πρώτη παρουσία μας, απευθύναμε ανοιχτή πρόσκληση σε όλους για να συζητήσουμε, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και να διερευνήσουμε το ενδεχόμενο να κατέβουμε στις εκλογές», σημείωσε.
Αναλυτικά στις εισηγήσεις και τις παρεμβάσεις που έγιναν αναφέρεται το δελτίο τύπου τς Πρωτοβουλίας: «Στην εισαγωγή της εκδήλωσης ο κος Κώστας Σακκάς, Πολιτικός Μηχανικός και Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος αναφέρθηκε στις γενικές αρχές της Πρωτοβουλίας καθώς και στους λόγους που οδήγησαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Μηχανολόγος Μηχανικός κος Κώστας Κυριαζής ο οποίος αναφέρθηκε σε τεχνικά θέματα του Δήμου και παρουσίασε προτάσεις για την βελτίωση του κυκλοφοριακού καθώς και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Δήμου.
Ο γιατρός κος Δημήτρης Πάνου παρουσίασε τρεις άξονες ανάπτυξης που αφορούν την ανάπτυξη των Ιωαννίνων ως Ιατρικό Κέντρο των Δυτικών Βαλκανίων, την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού όπως ο συνεδριακός και ο ιατρικός και την ανάπτυξη της Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης στα πλαίσια μιας μεγάλης, ενεργής και συνδεδεμένης με την πόλη Πανεπιστημιούπολης.
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Επιχειρηματίας Πληροφορικής και Νέων Μέσων κος Νίκος Βούστρος ο οποίος αναφέρθηκε στις δυνατότητες ανάπτυξης των νέων τεχνολογιών στα πλαίσια των λειτουργιών του Δήμου για την βελτίωση της παροχής υπηρεσιών στον πολίτη αλλά και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών.
Τέλος, ο Σύμβουλος Επιχειρήσεων κος Θοδωρής Αλεξίου έδωσε το όραμα της Πρωτοβουλίας «ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΩΡΑ» για τα επόμενα δέκα χρόνια ενώ αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο Δήμος, στην ανάγκη αναγνώρισης, υποστήριξης και συνεργασίας του Δήμου με τις τυπικές και άτυπες οργανώσεις πολιτών καθώς και στην ανάγκη εξωστερφούς πολιτικής του Δήμου, ενώ έδωσε και τις ανάλογες προτάσεις για εφαρμογή με ιδιαίτερη έμφαση στο χαμηλό έως μηδενικό κόστος υλοποίησής τους.
Με το τέλος των εισηγήσεων των μελών της Πρωτοβουλίας «ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΩΡΑ», ο λόγος δόθηκε σε όσους ήθελαν να κάνουν προτάσεις, παρεμβάσεις ή ερωτήσεις.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν οι παρεμβάσεις του κου Γιάννη Λυκογιώργου ο οποίος έκανε μια αξιόλογη ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης με ιδιαίτερη έμφαση στην στασιμότητα και στην μη πρόοδο του Δήμου ενώ έκανε και συγκεκριμένες προτάσεις για την βελτίωση της ζωής των δημοτών με αναφορές σε ανάλογα παραδείγματα εφαρμογών σε παρόμοιους δήμους του εξωτερικού.
Ενδιαφέρουσα ήταν επίσης και η παρέμβαση του γνωστού καθηγητή Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κου Άρη Μπαρτζώκα ο οποίος ανέλυσε την σημαντικότητα του Πανεπιστημίου και των δομών του για την πόλη καθώς και την σπουδαιότητα του Τεχνολογικού Πάρκου και του Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (BIC Ηπείρου). Ο κος Μπαρτζώκας παρουσίασε συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις για την σύνδεση του Πανεπιστημίου και των Κέντρων του με την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία της περιοχής και τις πρωτοβουλίες που θα μπορούσε να πάρει ο Δήμος προς την κατεύθυνση αυτή.
Ο κος Γιώργος Ζάχος, Δ/ντης της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου και Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ιωαννιτών αναφέρθηκε στις δυσλειτουργίες του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και στις δημοκρατικές διαδικασίες που θα πρέπει να διαπνέουν πρωτοβουλίες πολιτών όπως η «ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΩΡΑ» ενώ ανέδειξε και την σπουδαιότητα των συμβουλίων των δημοτικών ενοτήτων που ως τώρα παραμένουν ανενεργά και απαξιωμένα.
Παρεμβάσεις έκαναν ακόμη οι Χριστίνα Πάνου, Ηλίας Κοντογιάννη, Χρήστος Αθανασόπουλος, Δημήτρης Τσαούσης, Νάσσος Παπαχριστόδουλος, Παναγιώτης Νικολαΐδης και Γιώργος Θυφρονίτης οι οποίοι έκαναν αναφορά σε συγκεκριμένα προβλήματα του Δήμου όπως η ανυπαρξία πεζοδρομίων σε δημοτικά διαμερίσματα και οικισμούς μακριά από το κέντρο, η ανυπαρξία ποδηλατοδρόμων, η κακή συντήρηση υποδομών όπως ο δημοτικός φωτισμός και οι παιδικές χαρές, η ανυπαρξία ουσιαστικής ανακύκλωσης, η απουσία νέων τεχνολογιών που θα βελτίωναν άμεσα την καθημερινότητα του πολίτη.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΧΑΛΑΤΣΗ από τον Ανεξάρτητο

 

 

 

Προτεινόμενα από Πολιτική

Βάση εξόδου από την κρίση το νέο ΕΣΠΑ

- Μήνυμα αλληλεγγύης από την Επίτροπο Κορίνα Κρέτσου που βρέθηκε στην ορεινή Κοιλάδα του Αχελώου - Την αντ...

Χάρτης φτώχειας για την Ήπειρο και 10 ακόμα περιφέρειες

Βρίσκονται το 2013 κάτω από το 75% του μέσου κοινοτικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ

Ένταση στο Περιφερειακό για τη μονάδα βιομάζας

Μνήμες από τις συζητήσεις σε κλίμα έντασης που έγιναν την προηγούμενη δεκαετία για τη χωροθέτηση ΧΥΤΑ, ξύπν...

Σε… φάση διαπραγμάτευσης οι αυτοκινητόδρομοι

Το πρόβλημα των καθυστερήσεων των έργων στους αυτοκινητοδρόμους εντοπίζει ο πρώην αν. υπουργός Σταύρος Καλο...

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ TWEETS